Pispala Kristiina

Ammatti tai arvo

verkkoviestinnän asiantuntija

Facebook LinkedIN

Kuka minä olen?

Asun Kirkonkylän Kaakilassa ja perheeseeni kuuluvat aviomies ja neljä lasta, jotka ovat jo muuttaneet omilleen. Lapset puolisoineen ja neljä lastenlasta ovat tiivisti osa lähiperhettäni.

Työhöni kuuluvat erilaiset verkkoviestinnän asiat, nykyään toimin fotoniikan verkkoviestinnässä eli valoon perustuvien tekniikan ratkaisujen verkkoviestinnässä.

Ammattitaitoani jalostan lisäksi Maanpuolustuskoulun poikkeusolojen ja arjen häiriötilanteiden kursseilla, keskityn lähinnä kyberturvallisuuteen. 

Olen ollut aktiivinen Vesilahden kunnan luottamustehtävissä jo yli 15 vuotta, perehdyn käsiteltäviin asioihin huolella. Minusta on erittäin tärkeätä, että tehtävät päätökset käsitellään yhdessä ryhmässä ja neuvotellaan asioista myös etukäteen muiden ryhmien kanssa. Yhteistyöllä teemme paremman Vesilahden.

Harrastuksiini kuuluu yhdistystoiminta Vesilahdessa sekä kaikenlaisen tiedon hankkiminen lukemalla, kuuntelemalla ja asioihin perehtymällä. Rentoudun myös puutarhan hoidon ja käsitöiden parissa.

 

Miten haluan toimia Vesilahden hyväksi

KUNTATALOUS

Kuntatalous on haastavassa tilanteessa, ja kunnan luottamustehtävissä tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja asioihin perehtyneisyyttä. Olen kahdella aiemmalla valtuustokaudella pitänyt ohjenuoranani sitä, että kunnan lähipalvelut tulee hoitaa hyvin, eikä veroprosenttia tule nostaa. Veroaste on Suomessa jo nytkin todella kova, ja erilaiset välilliset verotkin rasittavat monia perheitä ja yksinasuvia. Jotta arki sujuisi kaikilla parhain päin, on huolehdittava, että kunnan toiminnot hoidetaan asianmukaisesti. Luottamustehtävissä tulee kuunnella tarkoin kuntalaisia, välittää tietoa eteenpäin sekä toimia aktiivisesti tavoitteiden saavuttamiseksi.

Parhaiten kuntataloutta hoidetaan siten, että varmistetaan riittävä asukasmäärä tonttitarjonnalla ja kaavoituksella. Tontteja tulee tarjota kunnan maalta paitsi asukkaille myös yrityksille, näin saadaan kestävä tulopohja kunnalle. Verorahoilla on tuotettava kuntalaisille paitsi lakisääteiset palvelut, myös pyrittävä kehittämään palveluiden laatua.

PALVELUT

Kunnan palvelut pystytään hoitamaan hyvin nykyisillä resursseilla, mutta se vaatii toimintojen ja resurssien hyvää koordinointia ja yhteispeliä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä maakuntatasolle Pirhan hoidettaviksi, kunnassa tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota ennaltaehkäisevien palveluiden tuottamiseen.

Varttuneimmilta kuntalaisilta kyseltiin vuonna 2024 erilaisisia toiveita elämänlaadun ja palveluiden suhteen. Kunnassa onkin järjestetty nyt palvelubussiliikennettä, uimahallikuljetuksia sekä vapaat harrastustilat senioreille (ja myös lasten ja nuorten harrastustoiminnalle). Lisäksi kirjastolle on toivottu lisää erilaisia asiantuntijaluentoja ja näitä tullaankin nyt järjestämään lisää.

Varsinkin lähipalveluiden, kuten päiväkotien ja koulujen sekä nuorisotilojen tulee olla lasta ja nuorta ajattelevia, laadukkaita ja myös henkisesti ja fyysisesti lähellä perheitä. Rakennusten tulee olla terveitä opiskella ja harrastaa. Koulutuksen tasosta tulee pitää huolta. Kansainvälinen kasvatus, lasten opettaminen ottamaan toiset ihmiset huomioon, yhteisiin projekteihin osallistaminen ja itsenäisyyteen opettaminen ovat avainasioita Vesilahdella.

YRITTÄMINEN SEKÄ MAA- JA METSÄTALOUS

Vesilahden työpaikkaomavaraisuus ei ole vielä kovin hyvä. Kunnan tulee mahdollistaa erilaisin toimin myös yrittäjien toiminta ja uusien yrittäjien rantautuminen Vesilahteen. Yritysten ja yhdistyksien voimalla saamme myös lisää elinvoimaa kuntaan. Kunta voi kannustaa yksityisiä maanomistajia myös tarjoamaan tontteja sekä asukkaille että yrityksille.

Maa- ja metsätalouden mahdollistaminen on maaseutukunnassa erittäin tärkeää. Kaavoittamisella tai luvittamisella ei tule vaikeuttaa Suomen omavaraisuutta ruokatuotannossa ja metsätaloudessa. Olen ollut jäsenenä Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan ohjausryhmässä ja jatkan siinä myös tulevan maakuntakaavan uudistamistyössä. Ohjausryhmässä pystyy vaikuttamaan siihen, millaisia ratkaisuja maakuntatasolla tehdään eri kuntien kaavoitusmahdollisuuksiin.

ASUMINEN

Vesilahden tulee säilyä maalaismaisena, viihtyisänä paikkana asua. Kunnan pitää mahdollistaa asuminen sekä taajamissa että haja-asutusalueilla. Rakennuslupien sujuvuus ja nopeus ovat Vesilahden elinvoiman valtteja siinä missä muidenkin teknisten palveluiden hyvä taso. Myös rannoilla asuminen tulee mahdollistaa, ja kunnanvaltuusto hyväksyikin juuri vuoden 2024 lopulla kunnanhallituksen esityksestä loivemmat periaatteet vapaa-ajan asuntojen muuttamiseksi vakituiseksi asunnoksi.

Ulkoilureitit ja viheralueet sekä lähiluonto ovat vesilahtelaisille tärkeitä, niiden ylläpito kuuluu osin kunnalle, mutta hyvin monet paikat ja metsäpolut kulkevat myös yksityisten maanomistajien mailla. Meidän tulee muistaa, että kun kuljemme yksityisen maanomistajan mailla, kunnioitamme luontoa ja annamme arvostuksen yhteisölliselle tekemiselle esim. laavuilla.

Nykyiset luottamustoimet

  • Kunnanhallituksen puheenjohtaja 2021 - 2025
  • Kaavatoimikunnan jäsen 201 - 2023 ja puheenjohtaja 2023 - 2025
  • Metsätyöryhmän varapuheenjohtaja 2021 - 2025
  • Kunnanvaltuutettu 2017 - 2025
  • Tampereen seudun seutuhallituksen jäsen 2021 - 2025
  • Pirkanmaan vaihemaakuntakaavan ohjausryhmän jäsen 2022 - 2025

Aiemmat luottamustoimet

  • Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja 2017 - 2021
  • Metsätyöryhmän jäsen 2017 - 2021
  • Pirkanmaan MHY valtuusto 2022 - 2024
  • Teknisen lautakunnan jäsen 2013 - 2017
  • Pirkanmaan maakuntavaltuuston jäsen 2017 - 2021

Yhdistykset

  • Vesilahti Lions Kurjet
  • Vesilahden Karjalaseura
  • Vesilahden sukututkimusseura
  • Vesilahden Kokoomuksen puheenjohtajana 11. kausi menossa